Izvršni odbor NBS usvojio nove odluke

Bez autora
Jun 26 2011

Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) u petak je usvojio paket propisa kojima se pravila za izračunavanje adekvatnosti kapitala banke i upravljanje rizicima usaglašavaju sa Bazel II standardima, a takođe jača se i transparentost u poslovanju banaka. Ovaj paket propisa sastoji se od šest odluka i to: Odluka o adekvatnosti kapitala banke, Odluka o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke, Odluka o upravljanju rizicima banke, Odluka o objavljivanju podataka i informacija banke, Odluka o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi i Odluka o izveštavanju banaka. Osnovni ciljevi usvajanja novih propisa su dalje jačanje stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora, unapređenje supervizorske funkcije kroz razvoj koncepta supervizije zasnovane na rizicima i usklađivanje sa regulativom EU. Odlukom o adekvatnosti kapitala banke jača se kvalitet kapitala banaka, a istovremeno se stvaraju i preduslovi za veću fleksibilnost banaka i njihovih akcionara prilikom odlučivanja o načinu raspodele ostvarene dobiti.

Jačanje stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektoraIzvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) u petak je usvojio paket propisa kojima se pravila za izračunavanje adekvatnosti kapitala banke i upravljanje rizicima usaglašavaju sa Bazel II standardima, a takođe jača se i transparentost u poslovanju banaka.

Kako je objavila NBS, ovaj paket propisa sastoji se od šest odluka i to: Odluka o adekvatnosti kapitala banke, Odluka o izveštavanju o adekvatnosti kapitala banke, Odluka o upravljanju rizicima banke, Odluka o objavljivanju podataka i informacija banke, Odluka o kontroli bankarske grupe na konsolidovanoj osnovi i Odluka o izveštavanju banaka. 

Osnovni ciljevi usvajanja novih propisa su dalje jačanje stabilnosti i sigurnosti bankarskog sektora, unapređenje supervizorske funkcije kroz razvoj koncepta supervizije zasnovane na rizicima i usklađivanje sa regulativom EU.

Odlukom o adekvatnosti kapitala banke jača se kvalitet kapitala banaka, a istovremeno se stvaraju i preduslovi za veću fleksibilnost banaka i njihovih akcionara prilikom odlučivanja o načinu raspodele ostvarene dobiti. Puna realizacija predviđenih unapređenja biće omogućena novom Odlukom o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke koja će biti doneta u narednom periodu.

Ovaj paket propisa primenjivaće se od 31. decembra 2011. godine, uz izuzetak odredaba koje se odnose na priznavanje podobnosti kreditnih rejtinga koje dodeljuju agencije za rejting, a koje će se primenjivati od 1. septembra 2011. godine, kao i pojedinih odredaba za koje je propisan prelazni period za punu primenu.

U saopštenju se dodaje da je pored navedenog, predviđeno i da banke, u cilju pripreme za punu primenu novih propisa NBS dostave probne izveštaje sačinjene sa stanjem na dan 30. septembar 2011. godine. dodaje su u saopštenju.

Na istoj sednici Izvršnog odbora NBS usvojena je i izmena Odluke o klasifikaciji bilansne aktive i vanbilansnih stavki banke kojom se dodatno preciziraju uslovi pod kojima reprogramiranje, odnosno produženje roka otplate kredita dužnicima banke ne utiče negativno na ocenu nivoa preuzetog kreditnog rizika i, posledično, rezervisanja za potencijalne gubitke, u skladu sa kriterijumom urednosti u izmirivanju obaveza dužnika, a kojima se istovremeno pruža podrška realizaciji programa Vlade Republike Srbije koji je usmeren na rešavanje problema nelikvidnosti privrede, saopšteno je iz NBS.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik